YÜZ YÜZE EĞİTİMLER
Turkcell, Zeka Gücü Projesi kapsamında BİLSEM okullarında Milli Eğitim Bakanlığı ile ortaklaşa çalışmalar yürütmüş ve ihtiyaç olan okullarda Turkcell Zeka Gücü Laboratuvarları kurmuştur.
Laboratuvarlar, özellikle olanakları daha zayıf olan ya da fen ve teknoloji alanında üstün başarı göstermiş okulların desteklenmesi amacıyla seçilen okullara kurulmuştur. Proje kapsamında kurulan laboratuvarlarda temel amaç; öğrencilere elektronik, kodlama, tasarım gibi alanlarda yaratıcı fikirlerini prototipleyecekleri bir alan sağlamak ve gelişimlerine katkıda bulunmak olmuştur.
Proje kapsamında kurulan Turkcell Zeka Gücü laboratuvarlarında ilk etapta, inşaat, mobilya ve iklimlendirme konusundaki eksikler tespit edilmiş ve işe bu eksikliklerin giderilerek öğrencilerin çalışabilecekleri ergonomik ve rahat bir ortam sağlanmasıyla başlanmıştır.
Laboratuvarlarda öğrenci ve öğretmenlerin kullanımına yönelik dizüstü bilgisayarlar ve akıllı tahta da sağlanarak laboratuvarların tüm altyapı ihtiyaçları karşılanmıştır.
Laboratuvarlarda öğrencilerin kodlama ve özellikle elektronik bilgilerini geliştirebilmeleri için tüm bu donanımın yanı sıra bir adet 3B yazıcı ve çeşitli elektrik – elektronik laboratuvar malzemeleri de öğrencilerin kullanımına sunulmuştur.
Turkcell, sadece laboratuvarların inşa ve donatımıyla yetinmemiş, aynı zamanda bu sınıflarda öğrencilerle yüz yüze eğitimler de yaparak, öğrencilerin seviyelerinin daha yukarıya çekilmesi ve sınıflardan en yüksek seviyede verim alınabilmesi için çalışmaları da gerçekleştirmiştir.
Bu çalışmalar kapsamında uzman BÖTE öğretmenleri tarafından laboratuvarların kurulu olduğu okullarda bu alanda yetenekli olan öğrencilere dersler verildi; öğrenciler yaş seviyelerine uygun algoritma, programlama, 3 boyutlu tasarım, elektronik devreler gibi konularda eğitim aldı. Öğrenciler haricinde çeşitli konularda öğretmenlere de eğitim verilerek bilgi seviyelerinin artırılması amaçlandı.
Turkcell Zeka Gücü Laboratuvarı Kurulan İller
2016 yılında İstanbul, Adana, Ankara, Şanlıurfa, Ordu, Kütahya ve Erzincan illerinde birer Turkcell Zeka Gücü Laboratuvarı inşa edildi ve bu okullarda yüz yüze eğitimler verildi. Eğitimler ve yeni laboratuvar kurulumları 2017 yılında Sivas, İstanbul, Ankara, Mersin, Amasya, Erzurum, Rize, İzmir, Aydın ve Afyon‘da kurulan sınıflarla devam etti. 2018 yılında Karaman, İzmir, Burdur, İstanbul, Trabzon, Antalya, Balıkesir, Bilecik, Van, Ordu ve Elazığ illerinde Zeka Gücü Laboratuvarları inşa edildi ve bu illerdeki Zeka Gücü eğitimleri tamamlandı. 2019 yılında ise Adıyaman, Ankara(Altındağ ve Yenimahalle ilçeleri), Artvin, Gaziantep, İstanbul, Kayseri, Kütahya, Malatya ve Ordu illerinde olmak üzere 10 yeni Zeka Gücü Laboratuvarı kuruldu. Bu illerdeki eğitimler hem yüz yüze hem de online olarak gerçekleştirildi.
Proje kapsamında aynı zamanda robotik ve kodlama alanında katıldıkları organizasyonlarda üstün başarılar gösteren Mardin Midyat Sivrice Ortaokulu, Gökçeada Rum Ortaokulu ve Kocaeli TEV İnanç Türkeş Özel Lisesi okullarına da destek amaçlı birer laboratuvar kurulmuş ve bu okullarda da eğitimler gerçekleştirilmiştir.
Laboratuvar İçerikleri
Turkcell Zeka Gücü Teknoloji Laboratuvarları içerisinde öğrencilerin rahatlıkla projelerini geliştirebilmeleri için dizüstü bilgisayarlar, 3B yazıcı, Raspberry Pi kiti, UBTECH UKit robot kitleri, Arduino ve sensör kitleri, Drone, Sphero Mini, lehim atölyesi, tornavida setleri gibi birçok elektronik malzemeler bulunmaktadır.
Maker kavramının temel felsefesi olan “Kendi işini kendin yap”tan yola çıkarak öğrencilerimizin proje çalışmalarında kendi prototiplerini, parçalarını rahatlıkla tasarlayıp üretebilmeleri için gerekli konforlu alan sağlanmıştır.
Yapılan Projeler
Zeka Gücü Teknoloji Laboratuvarları’nın kurulumundan sonra 5 günlük bir eğitim ve proje geliştirme süreci gerçekleştirilir. Bunun ilk üç günü eğitim ve uygulama, son iki gününde de öğrencilerin kendi projelerini geliştirmeleri için süre tanınır ve rehberlik edilir.
Proje geliştirme sürecinde ve sonrasında öğrencilerimiz öğrendikleri bilgileri de pekiştirmek amacıyla çeşitli ürünler ortaya çıkarırlar. Bu ürünler günlük hayatta karşımıza çıkan problemleri çözmeye veya hayatımızı kolaylaştırmaya yönelik akıllı ev, drone, park sensörü, engel tanıyan araç vb. gibi projelerdir.
Eğitimlerden sonra da öğrencilerimiz proje çalışmalarına devam etmekte, ihtiyaç duydukları zamanlarda eğitmenlerimizle rahatlıkla iletişimlerini sürdürmektedir.