Blog

Blog Yazıları

Turkcell Zeka Gücü Projesi Karaman’da
Gamze Baş Yardımcı
22 Ekim 2018

Turkcell Zeka Gücü eğitimlerimize kaldığımız yerden devam ediyoruz. Eğitimlerimizin yeni durağı İç Anadolu’nun sakin ve sessiz şehri Karaman oldu.

Bildiğiniz üzere Zeka Gücü eğitimimizin bir önceki durağı Antalya Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) olmuştu. Oradaki birbirinden zeki ve yetenekli çocuklarla dolu dolu 5 gün geçirmiştik. Bu eğitimden sonraki durağımız Karaman BİLSEM oldu. 23 Ekim Pazar günü İstanbul’dan başlayan yolculuğum, Konya ve ondan sonra Karaman’a doğru devam etti. Karaman’a varıp, otelime hızlıca yerleştikten sonra hiç vakit kaybetmeden Karaman BİLSEM’in yolunu tuttum. Kurumun Bilişim Teknolojileri öğretmeni Serdar Bey gelene kadar biraz okulu gezdim. Kurumun güzel ve geniş bir bahçesi var. Sonbahar mevsiminde olduğumuz için bahçedeki yeşillikler sararmış ve solmuş olsa da yine de güzelliğinden bir şey kaybetmemişti. Okulu biraz gezdikten sonra Serdar Bey geldi ve vakit kaybetmeden Zeka Gücü Laboratuvarı’na çıktık.

Karaman BİLSEM’deki Zeka Gücü Laboratuvarı, proje kapsamında kurduğumuz sınıflardan genişlik olarak en büyük sınıf olabilir. Laboratuvara ilk girdiğinizde karşılaştığınız o ferahlık beni bile çok heyecanlandırdı. Serdar Bey ile birlikte vakit kaybetmeden laboratuvar için hazırlıklara başladık. Bir yandan Zeka Gücü Laboratuvarı’nın hazırlıklarını yaparken bir yandan da sohbet etme fırsatı bulduk.

Karaman BİLSEM, 2016 yılında açılmış kurumlardan birisi. Kurumun toplam 108 öğrencisi var ve bu öğrencilerin sadece 5’i Ortaokul öğrencisi. Karaman BİLSEM’de okuyan öğrenci sayısı az olsa da Karaman’da bulunan diğer liselerle iletişim halindeler. Karaman’ı Kodluyoruz Projesi ile birlikte Karaman Fen Lisesi ve Karaman İrfan Ataseven Anadolu Lisesi’ndeki öğrencilere ulaşıp, birlikte kodlama etkinliği gerçekleştirmişler. Kurum içinde öğretmenler ve idareciler güzel bir uyum içerisinde çalışıyor. Serdar Bey ve diğer öğretmenler projelere ve TÜBİTAK’ın düzenlediği yarışmalara büyük önem veriyorlar. Zeka Gücü Laboratuvarı’nın sadece BİLSEM’deki öğrencilere yönelik değil, diğer kurumlarda okuyan öğrenciler için de faydalı olacağını düşünüyor. Serdar Bey ile birlikte sohbetimizi ve laboratuvarın kurulumunu tamamladıktan sonra okuldan ayrıldık. Karaman BİLSEM’in Zeka Gücü Laboratuvarı hazırdı ve ben bu güzel sınıfta bir an önce ders işlemek için sabırsızlanıyordum :).

Eğitimin 1. günü

Karaman BİLSEM’deki Zeka Gücü Laboratuvarı’na girdiğimde beni birbirinden güzel 11 minik öğrencim karşıladı. Öğrencilerimin en büyüğü 6. sınıf en küçüğü de 4. sınıfa gidiyordu. Zeka Gücü Projesi kapsamında yaptığımız eğitimler Ortaokul öğrencilerine yönelik olmasına rağmen okulda sadece 5 ortaokul öğrencisi olduğu için 4. sınıfta okuyan öğrencilerimizi de almıştık. Öğrencilerle birlikte ilk olarak kısa bir tanışma gerçekleştirdik. Öğrencilere Zeka Gücü Projesi’nden ve 5 gün boyunca yapacağımız eğitimlerden bahsettim. Daha sonra “Maker Olmak Nedir?” ve “Özgür Yazılım” konularını tartıştıktan sonra Arduino eğitimimize giriş yaptık.

Eğitimin 2. günü

Karaman BİLSEM’deki eğitimin ikinci gününde öğrencilerle birlikte Mobil Programlama eğitimlerimize giriş yaptık. Öğrenciler, App Inventor programını ilk defa görüyorlardı. Hiç vakit kaybetmeden dersimize başladık. Öğrencilerle ilk olarak App Inventor programının arayüzünü inceledik. Daha sonra öğrencilerle birlikte App Inventor programının arka planında çalışan kod bloklarını tek tek inceledik. Öğrencilerle birlikte gün sonuna kadar farklı uygulamalar üzerinde çalıştık. Dersimizi bitirmeye yakın öğrenciler bireysel olarak çalışmalarını yürüttüler. App Inventor eğitimi öğrencileri biraz zorlamış olsa da keyifli ve bir o kadar da güzel bir eğitim günü oldu.

Eğitimin 3. günü

Öğrencilerle birlikte eğitimin üçüncü gününde hayal gücümüzü zorladığımız, birbirinden farklı ürünleri ortaya çıkardığımız ve öğrencilerin en keyif aldığı 3B Tasarım ve Modelleme eğitimlerimizi yaptık. Öğrenciler, Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Serdar Bey’den Tinkercadeğitimlerini alıyordu. Biz de aldıkları eğitimden farklı olarak 3B baskı alma ve baskı almadan önceki süreçleri görecektik.

Öğrencilerle dersimize ilk olarak Tinkercad programının arayüzünü inceleyerek başladık. Öğle arasına kadar örnek uygulamalar üzerinde çalışmalar yaptık. Daha sonra baskı almadan önce yapılması gereken işlemleri Cura programı üzerinden inceledik. Cura programı üzerinde taban desteği, iç destek, filament seçimi, baskı hızı ayarlama gibi işlemleri öğrendik. Öğrenciler Cura programını bireysel olarak inceledikten sonra 3B yazıcımızı inceledik. Öğrencilerle birlikte kalibrasyon alma, filament değişimi ve baskı alma aşamalarını öğrendik.

Eğitimin 4. günü

Öğrencilerin merakla ve heyecanla beklediği dördüncü gün eğitimlerine gelmiştik. Bu günde öğrencilerle birlikte kodlanabilir toplar olan Sphero Mini‘lerle çalışmalar yapacaktık. Öğrencilerle ilk olarak Sphero Mini’leri inceleyerek başladık. Sphero Mini’nin rengini değiştirmeyi ve kalibrasyonunu ayarlamayı öğrendik. Daha sonra Sphero Mini’leri kodlayabilmek için Sphero Edu uygulamasını inceledik. Sphero Edu uygulaması üzerinde kodlama araçlarını ve kod bloklarını tek tek inceledik. Öğrencilerle birlikte öğleden sonra yapacağımız turnuva için kura çekip takımlar oluşturduk. Öğlene kadar öğrenciler toplarını ve kod bloklarını inceledi. Öğleden sonra da turnuva için hazırlıklarını yapıp Sphero’larını kodladılar. Ders sonuna doğru öğrencilerle birlikte turnuvamızı düzenledik. Ben de turnuva zamanı öğrenciler kadar heyecanlandım :). Öğrencilerle birlikte yoğun ama heyecanlı geçen bir günün ardından dördüncü gün eğitimlerimizi sonlandırdık.

Eğitimin 5. günü

Karaman BİLSEM’deki Zeka Gücü eğitimlerinin son gününe gelmiştik. Öğrencilerle eğitimin beşinci gününde Drone üzerinde çalışmalar yapacaktık. Yine dördüncü gün eğitimlerinde yaptığımız gibi kuramızı çekip, takımlarımızı oluşturduk :). Daha sonra Parrot Mambo Drone’larımızı incelemeye başladık. Drone donanımlarını tek tek inceledik. Öğrencilerle daha sonra Parrot Mambo Drone için geliştirilmiş olan Free Flight Mini uygulamasını öğrendik. Uygulama üzerinde Drone’u kontrol etme, kamerayı kullanma gibi adımları test ettik. Öğrencilerle birlikte drone’u kodlayabilmek için kullanacağımız uygulamaları inceledik. Dersimizin sonuna doğru Bilişim Teknolojileri Serdar Bey ve öğrencilerle birlikte okulun bahçesinde drone uçuşu yaptık. Daha sonra öğrencilerle vedalaşıp, Karaman BİLSEM’deki Zeka Gücü eğitimlerini sonlandırdık.

Karaman BİLSEM’deki Zeka Gücü eğitimi benim için yorucu ama bir o kadar da keyifli bir eğitim oldu. Öğrencilerimin yaşları ne kadar küçük olsa da öğrenme hızları beni kendilerine hayran bıraktı :). Serdar Bey’in ve öğrencilerinin Zeka Gücü Laboratuvarı’nda güzel işler yapabileceğine gönülden inanıyorum :).

Sıra geldi teşekkür kısmına :). İlk olarak misafirperverliğiyle beni evimdeymiş gibi hissettiren sevgili okul müdürü Ayhan Bey’e, eğitim süresi boyunca beni bir an olsun yalnız bırakmayan sevgili Bilişim Teknolojileri öğretmeni Serdar Bey’e ve kurumdaki tüm öğretmen ve çalışan personele teşekkürlerimi bir borç bilirim.

Diğer Yazılar
İkinci Zekathon Turnuvası Başlıyor!
Art Istanbul
27 Eylül 2022
Yazın Drone Yapıyoruz! Drone 101 Eğitimi Yayında!
Art Istanbul
4 Temmuz 2022
Denizli’den Selamlar!
Art Istanbul
8 Temmuz 2022
Ege’nin İncisi İzmir!
Art Istanbul
30 Haziran 2022
2022’nin İlk Eğitimi Yayında!
Art Istanbul
17 Mayıs 2022
Kayısının Diyarı Malatya İlinden Selamlar!
Art Istanbul
10 Ocak 2022
Zeka Gücü Projesi Türkiye’nin En Güneyinde!
Art Istanbul
3 Aralık 2021
Zeka Gücü’nün Yeni Durağı: Siirt
Art Istanbul
24 Kasım 2021
Düzce’den Zeka Gücü Projesi Geçti
Art Istanbul
1 Kasım 2021
Zeka Gücü Projesi Ardahan’da!
Art Istanbul
1 Kasım 2021