Herkese Merhaba!
Bu yazımda size Turkcell Zeka Gücü projesinin ikinci ayağında 25 bin BİLSEM öğrencisine dağıtılan ve Artistanbul olarak eğitim çözümünü sunduğumuz Maker ve Kodlama Kiti’nden bahsedeceğim.
Maker ve Kodlama Kiti Nedir?
Maker ve Kodlama Kiti, Turkcell Zeka Gücü projesi kapsamında Türkiye’nin dört bir yanına dağılmış 96 BİLSEM Okulu’nun (Bilim ve Sanat Merkezi) 25 bine yakın öğrencisine armağan edilen, elektronik kodlanabilir-programlanabilir bileşenler barındıran bir kittir.
Bu noktada sanırım öncelikle “Bilim Sanat Eğitim Merkezi nedir? Bu merkezlerde kimler eğitim alıyor?” sorularının cevabını vermeliyim.
Standart zeka testlerinde yaklaşık olarak 130 ve üzeri puan alan veya resim, müzik gibi performans alanlarında aynı yaş, deneyim veya çevre şartlarına sahip akranlarına göre, üstün performans gösteren çocuk/öğrenciler özel yetenekli olarak kabul edilmekte ve BİLSEM’lerde bu çocuklara özel eğitim desteği sunulmaktadır.
Türkiye’nin neredeyse her ilinde yer alan Bilim ve Sanat Merkezleri, örgün eğitim kurumlarına devam eden ve zihinsel alan, resim veya müzik alanında özel yetenekli olduğu uzmanlar tarafından tanılanan öğrencilere, yeteneklerini geliştirerek en üst düzeyde kullanmalarını sağlamak için okul saatleri dışında destek eğitimi vermek üzere açılmış, bağımsız birer “özel öğretim” kurumudur.
Maker ve Kodlama Kiti’nde Hangi Bileşenler Bulunuyor?
Turkcell Zeka Gücü Maker ve Kodlama Kit iile sadece elektronik değil, kodlama alanında da birçok projeleri kolaylıkla geliştirebilirsiniz. Akıllı cep telefonunuzdan veya bilgisayarınızdan kodlama yapabileceğiniz Maker ve Kodlama Kiti’ne ait çevrimiçi eğitimleri, Artistanbul olarak bizler hazırlıyoruz.
Bu arada bu kitlerin içinde şu bileşenler mevcut.
Güç bileşenleri olarak adlandırdığımız kategoride yapacağımız projeye hayat (güç) veren bileşenler bulunur. Güç modülü ile 9V’luk bir pil bağlantısı yaparak güç verir ya da Güç Eklenti Modülü yardımıyla sensör bileşenlerinin güç yetersizliği yaşamamasını sağlarız.

Arduino ile çalışanlar bu kategoride bulunan bileşenlere pek bir aşina olduklarını düşünüyorum. Giriş olarak adlandırılan bu kategoride Makey Oz+ yardımıyla ister TBlok mobil uygulamanızda ister bir Arduino kodlaması yaparak sensörlerden alınan verilerle işlemler yapabilirsiniz.
Örneğin: Işık sensörü ile ortamdaki ışığın miktarına göre çalışan otomatik bir gece lambası yapmak çok kolay!

Elektronik uygulamaların eğitiminde çoğunlukla karşımıza ilk olarak bir LED’in nasıl yakılacağı örneği gelir. Siz de yapacağınız kodlamayla Şişman LED bileşenini istediğiniz parlaklık şiddetiyle yanmasını sağlayabilirsiniz. Dışarıya bir çıktı vermesinden dolayı bu bileşenimiz “Çıkış” kategorisinde yer alıyor.

Yapacağınız uygulamayı hareket katın! DC Motor bileşenini dilediğiniz gibi kodlayarak çeşitli uygulamalar yaratın. Kit içeriğinde bulunan Tekerlek bileşeni ile DC Motor bileşenine bağlayıp kendi mobil kontrollü arabanızı yapabilirsiniz. Uygulamanıza renk katmak, bu bileşeni bir tekerlek olarak kullanmak yerine farklı amaçlarla kullanmayı gerektirir.
Ses sensörünü kullanarak elimizi şıklattığımızda otomatik olarak dönen bir tuvalet kağıdı rulosu yapmaya ne dersiniz? Mekanik bir işleyişi olduğundan DC Motor & Tekerlek bileşeni “Mekanik” kategorisi içerisinde yer alıyor.

Uygulamalarınızı belirli alan içerisinde kısıtlı bırakmayın. Elektronik devrenizin bir kısmı bir yerde, başka bir bileşeni devreden daha da uzatmak isteyebilirsiniz. Bu gibi durumlarda Kablo Modülü’nü kullanabiliriz. Devremize güç sağlamak veya programlamak için bilgisayar ile bağlantısını sağlamak amacıyla kullandığımız Pil ve Mikro USB Kablo bağlantısı da “Bağlaç” ismini verdiğimiz kategori altında yer alıyor.

Temel elektronik devre tasarımı yaparken kendinizi kısıtlı hissedebilirsiniz. TBlok uygulamasıyla devrenizi blok tabanlı programlamak veya bir Arduino gibi kodlamak isteyebilirsiniz. Makey Oz+ sizlere bu olanağı sağlayan Arduino tabanlı programlanabilir geliştirme kartıdır. Bu kart ile yapabileceklerinizin sınırı yok!
Maker ve Kodlama Kiti’ni Nasıl Kullanabilirim?
Bu bileşenlerin her bir kategorinin farklı renkte olması ve bu bileşenlerin yanlarındaki renkli bağlantı noktaları, eminiz dikkatinizi çekmiştir. Lego bağlantı standartlarına uygun tasarlanan ve mıknatıslı yapılarıyla çevre bileşenlerinin anakarta kablolar olmaksızın bağlanmasını sağlayan bu tasarım, bu kitin kullanımını çok kolaylaştırıyor.
Kit içeriğinde bulunan mıknatıslı bileşenleri birleştirerek kendi seviyenize göre çeşitli elektronik projeler gerçekleştirebilirsiniz. Nasıl kullanacağınıza gelecek olursak;
- Sadece bir pil ve çevresel bileşenleri birleştirerek basit elektronik devrelerinizi oluşturabilir,
- TBlok mobil uygulaması ile Makey Oz+ bileşenini kablosuz bağlantı yoluyla eşleyip, hemen blok tabanlı kodlamaya başlayabilir,
- Makey Oz+ ürününü tıpkı bir Arduinogibi kodlayarak birbirinden zorlu ve güzel projeler üretebilir,
- S4Aveya Processing gibi yardımcı uygulamaları kullanarak bilgisayarınızda tasarladığınız bir oyunu veya uygulamayı, bu kit ile tasarlayacağınız bir kontrolcü yardımıyla kontrol etmek için kullanabilirsiniz.
Gördüğünüz üzere, seçeneğimiz bol!
Bileşenleri Görselleştirmek: Makey Tool
Maker ve Kodlama Kiti’nin bileşenlerini tanıdınız ve uygulamanızı tasarladınız. Peki, yapacağınız bu uygulamaları toplulukta nasıl duyuracaksınız? Makey Tool, Maker ve Kodlama Kiti’nde bulunan bileşenleri kullanarak sürükle bırak mantığı ile kolaylıkla projelerinizi görselleştirme ve paylaşma fırsatı sunuyor. Yakında GitHub üzerinden paylaşacağımız açık kaynak kodlu bu projeye desteklerinizi bekliyoruz.
Turkcell Zeka Gücü projesi ile öğrencilerimizin kişisel gelişimlerini önemsiyor, onların gelişimini mutlulukla ve heyecanla izliyoruz. Projede emeği geçen herkese teşekkürlerimle!