Ankara Yasemin Karakaya Bilim ve Sanat Merkezi

2016 yılında kurulan Turkcell Zeka Gücü Laboratuvarı ile birlikte, öğrencilerimizle ilk robotik, kodlama ve mobil uygulama eğitimlerimize de başlamış olduk. Zeka Gücü Projesi öğrencilerimizin ufkunu açtı ve projelerini daha somut uygulamalara dökme fırsatı sundu. Öğrencilerimizin teknoloji konusunda ilgisi daha da arttı.

Zeka Gücü laboratuvarımız açıldıktan sonra öğrencilerimizle birlikte birçok yarışmaya katıldık. Milli Eğitim Bakanlığı’nın düzenlediği robot yarışmasında birinci olduk. TÜBİTAK ve 4006 projelerine başvurduk ve ödüller aldık. Zeka Gücü laboratuvarımızı, ürettiğimiz yeni projelerle zenginleştirmeye devam ediyoruz. Bu projenin içinde olmasaydık birçok konuda cesaretimiz ve bilgimiz olmazdı.

Amasya Şehit Ferhat Ünelli Bilim ve Sanat Merkezi

Amasya, tarihine bakıldığında şehzadeler, önemli bilim adamları ve sanatçılar yetiştiren bir şehirdir. Günümüzde daha çok elması ve tarihi zenginliğiyle tanınır. Bu kentin gençleri olanaklar çerçevesinde bilimle ve sanatla ilgilenirler. Olanaklar diyoruz çünkü sanayi kenti olmadığından dolayı teknoloji geç ulaşır ve çalışmalara destek olacak sponsor bulmak çok güçtür.

Okulumuzda kurulan Zeka Gücü laboratuvarında hizmete sunulan elektronik ekipmanlar, 3B yazıcı ve Maker ve Kodlama kitleri eğitim öğretime büyük kalite getirdi. Zeka Gücü eğitiminde öğrenciler, Tinkercad ile başladıkları 3B tasarım kabiliyetlerini Fusion 360 ile devam ettirirken, öğrenci çalışmalarımız şehrimizde bulunan yöneticiler tarafından hayranlıkla izlenmekte.

Zeka Gücü laboratuvarımız kurulduktan sonra öğrencilerimizle birlikte birçok yarışmaya katıldık. TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri kapsamında düzenlenen yarışmanın kodlama ve fizik alanında birincilik, İstanbul’da düzenlenen bir yarışmada kodlama alanında yine birincilik gibi başarılar elde ettik.

Zeka Gücü Projesi’nden önce projelerimiz için kaynak bulamadığımızdan dolayı ya gerçekleştiremiyor ya da proje hedeflerimizi küçültmek zorunda kalıyorduk. Şimdi öğrencilerimiz arasında proje hazırlama yarışı başladı. Kurumumuzda idealleri olan öğretmenler ve hayalleri olan öğrencilerle gerçekleştiremeyeceğimiz bir şeyin olmayacağını düşünüyoruz.

Aydın Ticaret Borsası Bilim ve Sanat Merkezi

Özel yetenekli öğrenciler kodlama ve robotik alanlarında özel ilgiye sahipler. Bu konuda hazır bulunuşluluk düzeyleri çok yüksek. Henüz 3 eğitim yılı kadar geçmişi olan Aydın Ticaret Borsası Bilim ve Sanat Merkezi olarak Zeka Gücü Projesi, temel donanım ve malzeme ihtiyacımızı büyük ölçüde karşıladı. Yeni proje ve yarışmalara katılacak altyapı ve eğitim eksiğimizi giderdi. Öğrencilerin özgüvenlerini ve güdülenmelerini büyük ölçüde arttırdı.

Zeka Gücü laboratuvarı sayesinde kurum olarak yeni bir bilgisayar laboratuvarına, tasarım ve 3B çalışma atölyesine, Ar-Ge merkezine ve kodlama/robotik sınıfına sahip olduk. Önemli ölçüde donanım ve altyapı eksiğimizi bu laboratuvar sayesinde kapattık. Öğrencilerimiz kendilerine hibe edilen bu sınıfla yeni şeyler keşfetmenin ve yaratmanın hazzını yaşadılar.

Zeka Gücü eğitimleri, öğrencilerin kodlama ve robotik alanında farkındalık düzeyleri ve yeteneklerini büyük ölçüde arttırdı. Zeka Gücü laboratuvarı kurulduktan hemen sonra kısıtlı ders sürelerine rağmen öğrencilerle proje geliştirme, 3B çalışmalar yapma imkanı bulduk.

Aydın İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olan STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) Projesi kapsamında düzenlenen “Aydın’ın Mucitleri Aranıyor” Yarışması’nda Zeka Gücü sınıfında eğitim alan öğrencimizle finale kaldık. Bunun yanı sıra farklı yarışma ve proje alanlarında çalışma ve katılımlarımıza devam etmekteyiz.

Ordu Dr. M. Hilmi Güler Bilim ve Sanat Merkezi

2016 yılında Ordu Dr. M. Hilmi Güler Bilim ve Sanat Merkezi’ne kurulan Zeka Gücü Laboratuvarı, öğretmenler ve öğrenciler için yeni teknolojileri elimizin altında bulunmasını sağladı. Zeka Gücü projesi kapsamında öğrencilerimizin aldığı eğitimler ve sahip olduğumuz teknolojik malzemeler, proje hazırlama sürecinde vizyonumuzu bir adım daha ileriye götürdü.

Zeka Gücü eğitimlerinden sonra küçük yaş grubundaki öğrencilerimiz de dahil olmak üzere robotik ve kodlama eğitimlerimizi laboratuvarımızda yapmaya devam etmekteyiz. Ortaokul grubu öğrencilerimizle beraber mobil uygulamalar geliştirirken, ilkokul grubundaki öğrencilerimizle sık sık Tinkercad programıyla 3B tasarım ve modellemeler yapıyoruz.

Zeka Gücü Laboratuvarı kurulduktan sonra öğrencilerimizle birlikte proje hazırlama ve yarışmalara katılma hızımız daha da arttı. Birçok yarışmaya katılıp, proje geliştirmeye devam ettik.

2017 yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen Materyal ve Etkinlik Yarışması’nda 1.000’den fazla başvuru yapılan projelerin içinde ilk 100’e girdik ve Ankara’da düzenlenen finallere davet edildik. Zeka Gücü Projesi kapsamında laboratuvarımızda bulunan Arduino kart ve elektronik malzemeleri kullanarak Otomatik Fındık Harman Sistemi Projesi’ni geliştirdik. Bu projemizle Ordu’da düzenlenen Başımıza İcat Çıkar yarışmasına başvuru yaptık. Bunun gibi birçok projemizin çalışmalarını da Zeka Gücü Laboratuvarı’nda hazırlamaya devam ediyoruz.

Adıyaman Bilim ve Sanat Merkezi


Adıyaman Bilim ve Sanat Merkezimiz (Adıyaman BİLSEM) 2015-2016 eğitim öğretim yılında faaliyetlerine başlamıştır. Açıldığı günden bu yana özel yetenekli öğrencilerin dünyalarını zenginleştirmek amacıyla 19 atölye hizmete sunulmuştur. Bu kapsamda Turkcell Zeka Gücü Projesi sayesinde Bilim ve Sanat Merkezimizin bilişim, yazılım, üç boyutlu teknolojiler, robotik ve kodlama ya ilişkin önemli bir ayağı ciddi anlamda güçlendirilmiştir. Bilgi ve teknoloji çağında evrensel bir kurum olma vizyonuyla çıktığımız bu yolda çocuklarımızı modern yöntem ve teknikler ışığında bilimsel bilgiye, bilimin doğasına ve bilimsel bilginin elde ediliş yollarına ilişkin serüvenler üretmeyi amaçlıyoruz. İşte bu uzun serüvenimizde Turkcell Zeka Gücü Projesi bizlere çok önemli bir katkıda bulunmuştur. Halihazırda çocuklarımızın bilgi ve birikimlerini Zeka Gücü atölyelerimizde daha ileri boyutlara taşıma bağlamında üstlendiğimiz rol Turkcell’in sunmuş olduğu bu değerli katkıyla taçlandırılmıştır. 

Bu bağlamda yaptığımız bazı faaliyetler şunlardır: İpekyolu Kalkınma Ajansı ile işbirliği içerisinde Adıyaman Kodluyor 1 ve Adıyaman Kodluyor 2 öğretmen eğitimleri gerçekleştirildi. Bu eğitimlere Adıyaman İli genelinde görev yapan Bilişim Teknolojileri alanı öğretmenleri ile diğer alanlardan ilgili öğretmenler eğitim sertifikası aldılar. Her yıl öğrencilerimizle AB Kod Haftası (Code Week) etkinliklerimiz gerçekleştirilmektedir. Böylece herkes için kodlama ve dijital okuryazarlığı eğlenceli ve ilgi çekici bir hale getirmek amaçlanmaktadır. Adıyaman İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve 9 ilden 47 okul ve 102 robotun katılım sağladığı yarışmaya Adıyaman BİLSEM olarak 3 kategoride katılım sağlandı. Çizgi İzleyen Robot kategorisinde Bölge 3.lüğü başarısını ve Temalı Robot kategorisinde ise Bölge 2. liği başarısını sergiledi. TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali Akıllı Ulaşım Yarışması Proje Ön Değerlendirmesine Akıllı Kavşak isimli projemizle başvurduk. Ön değerlendirme sürecinde iyi bir puanla başarılı bulunan projemiz finale kalmaya hak kazanmıştır. TÜBİTAK Bilim Fuarları  Programları kapsamında ilimizdeki Robotik  Temalı ilk bilim fuarı Bilim ve Sanat Merkezimizde gerçekleştirilmiştir. Öğrencilerimiz TÜBİTAK 13. Araştırma Projeleri Bölge Yarışmasında Teknolojik Tasarım kategorisinde Sıfır Atıkmatik isimli projenin değerlendirilmesi sonucu ilimizi temsilen Bölge Finaline katılmaya hak kazanmıştır. Öğrencilerimiz TÜBİTAK 13. Araştırma Projeleri Bölge Yarışmasında Teknolojik Tasarım alanında ACİL KOD – S.O.S. isimli projeyle 1. olmuştur. Türkiye Finalinde yarışmaya hak kazanmıştır.Öğrencilerimizin TÜBİTAK Bilim Fuarı için hazırladıkları İlk İnsansı Robotumuz isimli projesi jüri tarafından kabul görüp sergilenmeye değer bulunmuştur. Öğrencilerimizin TÜBİTAK Bilim Fuarı için hazırladıkları Söz Dinleyen Lambam isimli projesi jüri tarafından kabul görüp sergilenmeye değer bulunmuştur. Adıyaman Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümü, Adıyaman ARGE İnovasyon Merkezi ve diğer kurum kuruluşlarla birlikte faaliyet ve çalışmalarımız devam etmektedir…

Gönülden teşekkürler Turkcell…

Ankara Yenimahalle Bilim ve Sanat Merkezi

2017-2018 Eğitim Öğretim yılında aktif olarak faaliyete geçen kurumuzda aynı yıl
Robotik Kodlama takımı kuruldu. Özel yetenekli öğrencilerimizin bu alana merakı,
ilgisi ve yeteneği sonucu takımımız kısa sürede ulusal organizasyonlarda başarılar
göstermeye başladı. Kurumumuza hibe edilen Turkcell Zeka Gücü Atölyesi ile
takımımız ve alana ilgisi olan tüm öğrencilerimiz tam donanımlı bir bilişim teknolojileri laboratuvarına kavuşmuş oldu. Proje sayesinde önemli ölçüde donanım ve altyapı eksiğimiz giderildi.
Öğrencilerimiz bu laboratuvar sayesinde ulusal alandaki çalışmalarını uluslararası boyuta taşıma şansı yakaladı. Öğrencilerimiz kendilerine sunulan ekipman ve eğitim desteği ile yepyeni ufuklara yelken açmaya başladı. Hayallerinin ve yeteneklerinin peşinden giden öğrencilerimiz Uluslararası alanda ilk olarak Rusya’da gerçekleşen Robofinist organizasyonuna katıldı. Ardından Çin’de gerçekleşen MakeXChampionship organizasyonu katılan öğrencilerimiz buradan “Robot Tasarım” , “Takım Çalışması” , “En İyi Takım Koçları” ödülleriyle döndüler.

Öğrencilerimiz robotik kodlama becerilerinin yanında 3D tasarım ve 3D yazıcıda parça basımı becerilerini de geliştirerek daha sağlam ve orijinal robotlar oluşturmaya başladı. Bu sayede katıldıkları farklı organizasyonlarda hep “Robot Tasarım” ödülünün sahibi oldular.
Zeka Gücü Laboratuvarı’nın açılmasıyla kurumumuz robot takımının yanı sıra alana ilgisi olan tüm öğrencilere ulaşabilmek adına farklı yaş gruplarına uygun atölye çalışmalarını arttırıldı. Bu kapsamda laboratuvarın kuruldu ilk andan itibaren yaz okulu atölyeleri ile çalışmalara başlandı. Artık özgürce çalışabileceğimiz bir dersliğimiz olduğu için çok daha fazla öğrenci küçük yaştan teknoloji eğitimi ile buluşmaya başladı. Öğrencilerimiz TEKNOFEST ve TÜBİTAK için projeler geliştirmeye başladı. Akıllı okul taşıtı, akıllı akvaryum sistemi, yanlış alana park eden araçlar için uyarı sistemi, Engelsiz Çocuk Parkı projelerimizden sadece birkaçı.
Yenimahalle BİLSEM öğrencileri Zeka Gücü Atölyesi’nin sunduğu fırsatlar ile keşfetmeye, üretmeye, hayallerine emin adımlarla ilerlemeye devam ediyorlar.

Artvin Bilim ve Sanat Merkezi

2020 yılında açılmış olan Turkcell Zekâ Gücü Laboratuvarı okulumuz öğrencilerini çok heyecanlandırdı. Haberlerde görmüş oldukları robotik, kodlama, arduino projelerini yapma fikri teknolojiye ilgilerini artırdı ve örnek yapılmış projeleri incelemeye başladılar. Zekâ Gücü Laboratuvarı sayesinde TÜBİTAK 4006 proje yarışması, MEB robot turnuvasına katılmak için kodlama öğrenmeye büyük istek duydular. Ayrıca 3B yazıcı ile günlük hayatta kullanabileceğimiz hayatımızı kolaylaştıran malzemeleri üretmek için fikir alışverişi yapıldı ve 3B tasarım programlarını öğrenmeye öğrencilerimizi teşvik etti.

Turkcell Zekâ Gücü Laboratuvarımızı cesaretimiz ve isteğimiz ile yapacağımız yeni projelerle zenginleştirmek için çalışacağız.

Turkcell Zekâ Gücü Projesini gerçekleştirerek merkezimize kazandırılan laboratuvar için katkı sunan herkese teşekkür ederiz. 🙂