Blog

Blog Yazıları

Öğretmenim, Bu LED 5V’ta Patlar Mı?
Deniz Erkul
9 Ağustos 2016

Yeniden merhaba! Zeka Gücü eğitimleri pilot serimizin 7. durağı olan İstanbul’dayız bu kez.

Bahçelievler İstanbul Ticaret Odası Bilim ve Sanat Merkezi’nde, 10-13 Mayıs 2016 tarihleri arasında düzenlenen bu eğitime Oğuzhan Kayar ile birlikte katıldık. Bir gün öncesinden gidip, Zeka Gücü Maker Laboratuvarı‘nı kurduk ve ertesi güne hazırlandık.

Salı günü Maker Laboratuvarı’mızı gören öğrencilerimiz, heyecanla ne gibi uygulamalar yapacağımız konusunda sorular soruyorlardı. Öğrenciler yine yetenekli ve IQ seviyesi yüksek bir gruptu. Öyle ki, bazı öğrenciler bu eğitimi almadan önce kendi evlerinde malzemeleri temin ederek projeler yapıp, sınıfa getirmişlerdi! Bunlar arasında IQ’su 134 olan ve yanlışlıkla 8. sınıf dersinin sınavına girip birinci çıkan ama aslında 4. sınıf öğrencisi olan Ömer adlı çok özel bir öğrencimiz de vardı! Arduino ile yaptığı uzaktan kumandalı arabasıyla gelmişti derse. Biz bir uygulama yaparken o çoktan bitirmiş, üzerine eklemeler yapmış ve başka bir uygulamaya geçmiş oluyordu. Zaman zaman da dersten önce hiç denemeyen bazı arkadaşlarına yardımcı oluyordu. Bu da çocukların paylaşımcı ve sosyal olduklarının bir önizlemesiydi sadece.

IMG_
IMG_53

Bahçelievler İstanbul Ticaret Odası BİLSEM’den izlenimler

Bomec firmasının yeni ürünü olan TinyLab üzerinde uygulamalar yaptık. TinyLab üzerinde LCD ekran, potansiyometre, LED, buzzer, düğme (buton), LM35 (ısı sensörü) gibi temel Arduino bileşenlerinin bir arada bulunduğu müthiş bir bir prototipleme seti. Birçok projeyi geliştirme olanağı sunan bu bütünleşik set ile öğrenciler kendi elektronik projelerini çok daha kolay ve pratik bir şekilde oluşturabiliyor.

https://www.artistanbul.io/wp-content/uploads/2016/08/tinylab.jpg

Öğrencilerimizin mizahi yönleri de hayli gelişmişti bu arada. “Öğretmenim, bu LED 5V’ta patlar mı?” (Tabii ki cevabı beklemeden uygulamaya geçildi ve patladı:))

Arduino, sensör ve bileşenleri kullanarak devre yapmaya hayli ilgi duyan öğrencilerimiz, App Inventor uygulamalarına da yine bir o kadar ilgiliydiler. Söyledikleri cümleyi farklı bir dile çeviren ve onu telaffuz eden bir sesli çeviri programı yapabilmiş olmak onlar için büyük bir keyif ve eğlence ortamı oluşturmuştu. Öğrenciler yaptıkları mobil uygulamaların çalışan hallerini gördükçe daha da mutlu oluyorlar ve üzerine yeni işlevler ekleyerek kendi mobil yazılımlarının gelişmiş sürümlerini yapıyorlardı.

Özgür Yazılım konusunda bilgilerini aktarmak üzere sevgili Ali Işıngörde bize katıldı.

Ali Işıngör Bahçelievler BİLSEM dersinde özgür yazılım anlatıyor.

Son konumuz olan üç boyutlu tasarıma geldiğimizde öğrenciler bu defa yaratıcılıklarını konuşturarak güzel tasarımlar ortaya çıkardılar. Baskılarını alabilmek için kendi aralarında hemen sıralama yapmışlardı bile

Bu güzel eğitimin sonunda herkesin farklı konularda deneyim edinmiş, neşeli ve “başarabilirim” duygusu artmış bir şekilde ayrılması, bizi mutlu eden en önemli noktalardı. Eğitimden sonra da bizimle iletişimde kalıp, tüm sorularına cevap bulabilmeleri ve yardıma ihtiyaç duydukları durumlarda bize ulaşabilmeleri için iletişim bilgilerimizi de verdikten sonra okuldan ayrıldık.

Eğitim sürecinde bizden yardımlarını esirgemeyen tüm İTO BİLSEM hocalarına da ayrıca teşekkürler.

Diğer Yazılar
İkinci Zekathon Turnuvası Başlıyor!
Art Istanbul
27 Eylül 2022
Yazın Drone Yapıyoruz! Drone 101 Eğitimi Yayında!
Art Istanbul
4 Temmuz 2022
Denizli’den Selamlar!
Art Istanbul
8 Temmuz 2022
Ege’nin İncisi İzmir!
Art Istanbul
30 Haziran 2022
2022’nin İlk Eğitimi Yayında!
Art Istanbul
17 Mayıs 2022
Kayısının Diyarı Malatya İlinden Selamlar!
Art Istanbul
10 Ocak 2022
Zeka Gücü Projesi Türkiye’nin En Güneyinde!
Art Istanbul
3 Aralık 2021
Zeka Gücü’nün Yeni Durağı: Siirt
Art Istanbul
24 Kasım 2021
Düzce’den Zeka Gücü Projesi Geçti
Art Istanbul
1 Kasım 2021
Zeka Gücü Projesi Ardahan’da!
Art Istanbul
1 Kasım 2021