Maker ve Kodlama Kiti Nedir?

Turkcell, 2016 yılından itibaren Bilim ve Sanat Merkezleri’nde (BİLSEM) eğitim gören 20 bini aşkın öğrenciye, yaş gruplarının gerektirdiği özelliklere uygun olarak hazırlanmış bir Maker ve Kodlama kiti dağıtmıştır. Bu kodlama kiti sayesinde çocuklar, önceden elektronik bilgisi edinmesine gerek olmadan cep telefonları aracılığıyla kodlanabilen bir akıllı kart ve etrafında çeşitli işlevleri yerine getiren sensör ve motorlardan oluşan teknik bir donanıma sahip olmuş; bu sayede hem kodlama hem de mekatronik alanlarında temel bilgileri alma şansına sahip hale gelmişlerdir.

Kitle beraber kullanılabilen Makey uygulaması, küçük yaştaki çocukların analitik düşünme ve algoritma öğrenmesi konusunda destekleyici özelliklere sahip blok kodlama mantığına göre geliştirilmiştir. Bu sayede öğrenci daha önce hiç yazılım bilgisine sahip olmasa bile, sadece dilbilgisi kurallarını kullanarak orta derecede karmaşık algoritmalar hazırlayabilmektedir.

Öğrenciler sahip oldukları kodlama kitinin içinde yer alan akıllı kart ve bu karta bağlı sensörler standart araçlarla da programlanabildiğinden, kartın tek seferliğine kullanılmasının ötesinde yıllar içinde öğrenciye eşlik edebilecek bir mantık kurgulanmıştır. Bu sayede projenin karbon ayak izinin azaltılması ve çevresel açıdan da sürdürülebilir olması amaçlanmıştır.

Yapılan çalışma, çalışmanın yapıldığı anda kurulu olan tüm BİLSEM’lerde yapıldığından, aynı zamanda eğitimde fırsatların artırılması ve öğrenciler arasında fırsat eşitliği yaratılması konusunda da yadsınamaz bir başarı elde etmiştir.

Proje kapsamında projenin yürütüldüğü 2016 – 2018 tarihleri arasında şu ana kadar 20.000’i aşkın Maker ve Kodlama Kiti öğrencilere dağıtılmıştır. Bu sayı Zeka Gücü Projesi’ni Türkiye’nin en büyük robotik ve kodlama eğitim programı haline getirmiştir.

Makey Uygulaması

Maker ve Kodlama Kiti’nde bulunan Makey Oz+ programlanabilir elektronik kartı hem bilgisayardan Arduino IDE uygulamasıyla hem de mobil uygulama olan Makey uygulamasıyla kontrol edilebilmektedir.

Makey’in blok tabanlı kodlama ortamı sayesinde sürükle bırak yöntemiyle projeler kolaylıkla yapılabilir. Blok tabanlı yapısı özellikle başlangıç seviye kodlama bilgisini öğretmek için oldukça elverişlidir. Uygulamayla hem akıllı telefon hem de tabletlerden Makey Oz+ ile Bluetooth bağlantısı kurulabilir. Android sürümü mevcut olan uygulamanın sürümü belirli aralıklarla güncellenmektedir.

Uygulama içerisindeki kod blokları, kullanıcıların projeleri için ihtiyaç duydukları kod bloklarını kolaylıkla bulabilmeleri için işlevlerine göre renklendirilmiş ve kategorilere ayrılmıştır.