Turkcell Zeka Gücü Projesi

Turkcell Zeka Gücü Projesi, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda yürütülen bir sosyal sorumluluk projesidir.

Projenin temel amacı, üstün yetenekli öğrencileri teknolojiyle tanıştırarak öğrencilerin bu alanda meraklarını celbetmek ve bu alana yeteneği olan öğrencileri erken safhalarda tespit ederek kendi yeteneklerinin geliştirmek konusunda onları cesaretlendirmektir. Bu sayede gençleri Maker Hareketi ve Endüstri 4.0’ın şekillendireceği yarının dünyasına hazırlamayı amaçlamaktayız.

Bu amacı gerçekleştirmek için yapılan çalışmalar yaşıtlarından daha üstün yeteneklere sahip öğrencilerin sınavla kazanıp girebildikleri BİLSEM okullarında ve üstün başarı gösteren bazı MEB okullarında kodlama, teknoloji ve fen alanındaki fiziki olanaklarını artırmak ve öğrencilere kodlama ve teknoloji alanında eğitimler vermek olarak özetlenebilir.

2016 ve 2022 yılları arasında proje kapsamında yapılan faaliyetler şunlardır:

  • Proje kapsamında, 45 ilde toplam 80 Zeka Gücü Laboratuvarı kuruldu. Söz konusu laboratuvarlarda üç boyutlu yazıcılardan sensör kitlerine, dizüstü bilgisayarlardan akıllı tahtalara kadar ihtiyaç duyulabilecek tüm araç gereç mevcut.
  • Türkiye’nin dört bir yanındaki Zeka Gücü Laboratuvarları’nda öğrencilere yüzyüze teknoloji eğitimleri veriliyor.
  • 81 ilde, 30 binden fazla öğrenciye tamamen Türkiye’de geliştirilmiş olan Turkcell Maker ve Kodlama kitleri dağıtıldı. Bu kite sahip öğrenciler, internet üzerinden 250 bin saat robotik ve kodlama eğitimi almış durumda.
  • Öğrencilere yönelik eğitim veren bir uzaktan eğitim projesinin hayata geçirilmesidir.

2019 yılı ile birlikte Zeka Gücü Projesi kendisine yeni hedefler belirleyerek, bu kapsamda First Robotics Competition (FRC), Uzay Bilimleri, mBlock gibi konularda yeni ve farklı eğitimler eklendi. 2020 yılı ile birlikte ülkemizde ve dünyada etkili olan Koronavirüs salgını sırasında sağlık çalışanlarının siperlik ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla 3Boyutlu Siperlik Basalım eğitimi eklendi.

Stanford, MIT, Cambridge ve Sorbonne üniversitelerinin de kullandığı yeni uzaktan eğitim altyapısı Open edX ile Zeka Gücü portalı; Türkiye’deki tüm öğrencilerin faydalanabileceği Arduino, Mbot, Robotik, Uzay Bilimleri, Yapay Zeka, Akıllı Tarım, Akıllı Ev, Derin Öğrenme gibi konularda tamamen ücretsiz eğitimleri içeren zengin bir eğitim portalı haline dönüşme yolunda ilerliyor.


2022 Yılı İçinde 5 Yeni Laboratuvar

2022 yılında 5 okulda daha Zeka Gücü Laboratuvarı’nın kurulumu tamamlandı.

Rakamlarla Zeka Gücü Projesi

Zeka Gücü Projesi, Türkiye’nin 81 ilinde yer alan 150’yi aşkın BİLSEM’de eğitim alan üstün zekalı ve özel yetenekli öğrencileri kapsamak üzere başlatılmış ve projenin üçüncü yılında sunulan olanaklardan tüm öğrencilerin yararlanması için genişletilmiştir.

Turkcell, 2019 yılından itibaren Zeka Gücü eğitimlerini Türkiye’nin ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarındaki yaklaşık 18 milyon öğrenciye açtı.

Proje kapsamında bugüne dek yapılan çalışmalarda, 45 ilde toplam 80 Turkcell Zeka Gücü sınıfı kurulmuş, 80 binden fazla öğrenciye eğitim verilmiştir.

Bu süreç içinde Zeka Gücü web sitesi ile Android ve iOS mobil uygulamalarını kullanan 80 bin öğrenci, uzaktan eğitim portalında yer alan eğitim müfredatlarını 7 milyondan fazla kez görüntüledi.

Turkcell’in okullara kurduğu Zeka Gücü Laboratuvarları’nda eğitim gören öğrenciler, bugüne kadar ulusal ve uluslararası yarışmalarda 266 farklı ödül kazandılar.

Zeka Gücü Projesi pandemi sürecinde de topluma katkıda bulunmaya devam etti. Zeka Gücü Teknoloji Sınıfları’nda eğitim alan öğrenciler, öğretmenlerinin destekleriyle, COVID-19 salgını ile mücadelede en ön cephede görev alan sağlık çalışanlarına destek için 3B yazıcılar aracılığıyla yüz siperlikleri üretmeye başladı. Turkcell’in sınıflara eklediği yeni yazıcılarla birlikte Zeka Gücü öğrencileri, ayda 5 bin adet yüz siperliği basımı gerçekleştiriyorlar.