Blog

Blog Yazıları

Erzurum BİLSEM’de Turkcell Zeka Gücü
Deniz Erkul
10 Temmuz 2017

Bahar döneminde hızla devam eden Turkcell Zeka Gücü eğitimlerimizin dönem sonundaki durağı, Erzurum BİLSEM oldu.

19-23 Haziran 2017 tarihleri arasında verdiğimiz eğitim öncesinde malzeme sayımı ve laboratuvar kurulumu gibi hazırlıklar için bir gün öncesinden Erzurum’a vardım. Erzurum Bilim ve Sanat Merkezi’nde görevli olan Bilişim Teknoloji öğretmeni Bedri Daştan ile haberleşip okula geçtik. Diğer BİLSEM okullarına kurulan Teknoloji Laboratuvarları’ndan farklı olarak 20 dizüstü bilgisayar bulunuyordu. İftar saatine kadar hızlıca kurulum ve sayımları tamamlayıp, ertesi güne hazır hale getirmem gerekiyordu. Gün boyu yanımda kalıp yardımcı olduğu için kendisine ayrıca teşekkür ediyorum. Erzurum Remzi Sakaoğlu Bilim ve Sanat Merkezi, Palandöken Kayak Merkezi’ne yakın bir konumda konuşlanmış, geniş bahçeli ve yüksek kapasiteli bir okul. 2014-2015 eğitim ve öğretim yılında yeni binasına taşınmış ve branşlara göre okul içerisinde dekorasyon ve düzenlemeler yapılmış.

Bina hâlâ inşaat halinde olsa da mükemmel bir Zeka Gücü sınıfı hazırlanmıştı. Kurulumla ilgili son kontrollerimizi yaptıktan sonra Bahadır Bey akşam yemeği için beni ablasının bağ evine davet etti. Güzel bir manzara eşliğindeki akşam yemeğinden sonra otelime dönüş yaptım. Yarınki eğitimlerimiz için hazırdım ve sabırsızlıkla öğrencilerim ile tanışmak için bekliyordum.

Eğitimin 1. Günü

Önce tüm öğrencilerle tanışma faslımızı hallettik. Bayburtlu olduğumu söylediğimde ufak çaplı bir şaşkınlık geçirip sevindiler :). Öğrencilerden birkaçı blok programlama ve Arduino konularını kurcalamışlardı. Hepsi de çok heyecanlıydı. Eğitim süresince neler yapacağımızdan bahsettikten sonra konularımıza başladık.

Öncelikle, “Turkcell Zeka Gücü Projesi nedir?”, “Maker nedir?” sorularının cevaplarını, neden bu eğitimleri verdiğimizi ve ileride ne gibi projeler yapabileceklerini konuştuk. Sonrasında 3 boyutlu yazıcının çalışma prensibi, 3 boyutlu tasarım konuları üzerinde durduk. Tinkercad üzerinde tasarımlarımızı yaptıktan sonra, Zeka Gücü Laboratuvarlarına kurulan 3B yazıcı olan Ultimaker 2+’ın çalışma prensibini, parçalarının görevlerini cihazın üzerinde görerek açıkladık. Çıktı almak için Cura uyguylamasını nasıl kullanacağımızı ve hangi ayarlara dikkat etmemiz gerektiğini vurguladıktan sonra ilk 3D çıktılarımızı almaya başladık. Öğle molasından sonra Maker ve Kodlama Kiti ile uygulamalara başladık. Temel ve Gelişmiş Kodlama Kiti arasındaki farklılıklar, her bir parçanın ne işe yaradığı ve nasıl çalıştığını uygulamalar yaparak deneyimledik. Bunu yaparken de Maker ve Kodlama Kiti için tasarlanan TBlok mobil uygulamasını kullandık. Milli Eğitim Bakanlığı’nın Fatih Projesi kapsamında dağıttığı Android işletim sistemli tabletlerde kolaylıkla kullanıp hep birlikte uzaktan kumandalı araba, ışığa duyarlı hareket eden robot, sesin şiddetine göre çeşitli hareketler yapan araç vb. uygulamalar yapıldı. TBlok’tan sonra bir üst seviye olan S4A ile Maker ve Kodlama Kiti kullanımına geçtik. Öğrencilerimiz önce Zeka Gücü LMS sisteminden S4A firmware (donanım yazılımı) dosyasını indirip Makey Oz+’larına yüklediler. Ardından S4A’ya bağlanarak Makey Oz+’ı kodlamayı deneyimlediler. Kendi aralarında oyun tasarlayıp keyifli vakit geçirdiler.

Dolu dolu geçen günün sonunda öğrencilerimiz bir sonraki gün ne işleyeceğimizi sorarak okuldan ayrıldılar.

Eğitimin 2. Günü

App Inventor ile mobil programlama konusuna giriş yaptık. Mobil programlamanın günümüzdeki yeri ve önemi üzerinde durduk. Genel mantığı nedir ve nasıl bir mantıkla ilerlemeliyiz konularını konuştuktan sonra hep birlikte uygulama geliştirme arayüzünü inceledik. Uygulamaya başlarken ilk başta zorlanır mıyız diye düşünürken hızlıca kavrayıp ilerleyenler bile oldu :). Birlikte yaptığımız uygulamaların dışında kendi mobil programlarını yazan öğrencilerin çoğunlukta olması, mutluluk vericiydi. Tüm öğrencilerin cep telefonları olmadığı için Milli Eğitim Bakanlığı’nın Fatih Projesi kapsamında dağıttığı Android işletim sistemli tabletlerde çalışmalarımızı denedik. Cep telefonu olanlar telefonlarında da deneyip görebildiler elbette.

Bu arada, üç öğretmenimiz de eğitim sürecinde bizimle beraber derslere katıldılar. Onlar da öğrencilerle birlikte aktif olarak sorular sorup uygulamalarını hazırladılar 🙂

Eğitimin 3. Günü

Öğrencilerin özellikle bir kısmının heyecanla beklediği Arduino çalışmalarımıza nihayet geçtiğimiz gün :). Öğrenciler arasında Arduino’yu daha önce incelemiş, hatta kullanmış olanlarla birlikte hiç incelememiş olanlar da vardı. Bu nedenle de sıfırdan başlayarak Arduino nedir, nasıl bir şeydir, dokunarak ve görerek inceledik. Arduino geliştirme araçlarının arayüzünü, kod yapısı ve kullanacağımız önemli kod kalıplarının neler olduğu üzerinde durduk. Kullanacağımız malzemelerin üzerinden hızlıca geçtikten sonra ilk uygulamamız olan LED yakma ile başladık. Adım adım farklı sensörleri tek tek ve sonrasında birleştirerek birbirinden değişik uygulamalar, projeler geliştirdik.

Proje Geliştirme Günü

Daha önceki yazılarımızda da bahsettiğimiz gibi Zeka Gücü eğitimlerinde, üç eğitim gününden sonra da iki gün boyunca proje geliştirme üzerine yoğunlaştık. Öğrenciler bugüne kadar işlediğimiz konular içerisinden diledikleri konuyu ya da konuları seçerek projeler geliştirme çalışmaları yaptılar. Ayrılık günü geldiğinde hepimizde tatlı bir hüzün vardı. Birbirimizi tanıdığımız, keyifli bir eğitim geçirdiğimiz için çok mutlu, ayrılacağımız içinse hüzünlüydük. Sürekli iletişimde kalabilmek için telefon ve e-postalarımızı paylaştık tabii.

Bu keyifli ve dolu dolu eğitim boyunca her gün yanımda olan başta Bedri Daştan öğretmen olmak üzere, tüm Erzurum BİLSEM öğretmenlerine gönülden teşekkürler.

Bir başka eğitimli günde görüşmek üzere.

Diğer Yazılar
İkinci Zekathon Turnuvası Başlıyor!
Art Istanbul
27 Eylül 2022
Yazın Drone Yapıyoruz! Drone 101 Eğitimi Yayında!
Art Istanbul
4 Temmuz 2022
Denizli’den Selamlar!
Art Istanbul
8 Temmuz 2022
Ege’nin İncisi İzmir!
Art Istanbul
30 Haziran 2022
2022’nin İlk Eğitimi Yayında!
Art Istanbul
17 Mayıs 2022
Kayısının Diyarı Malatya İlinden Selamlar!
Art Istanbul
10 Ocak 2022
Zeka Gücü Projesi Türkiye’nin En Güneyinde!
Art Istanbul
3 Aralık 2021
Zeka Gücü’nün Yeni Durağı: Siirt
Art Istanbul
24 Kasım 2021
Düzce’den Zeka Gücü Projesi Geçti
Art Istanbul
1 Kasım 2021
Zeka Gücü Projesi Ardahan’da!
Art Istanbul
1 Kasım 2021