Blog

Blog Yazıları

Canvas LMS’te Yenilikler
Oğuzhan Kayar
16 Ocak 2017

Zeka Gücü Projesi’nde kullandığımız açık çekirdekli Öğretim Yönetim Sistemi aracı Canvas LMS’te pek çok güzel yenilik ve yeni yazıtipi Lato var.

Geçtiğimiz yazılarımdan biri olan “Eğitimde Binlere Hitap Etmek: Canvas LMS” isimli yazımda bir Öğretim Yönetim Sistemi’nde neler olması gerektiğinden örnekler eşliğinde bahsetmiştim. İsteyenler yazıma göz atabilirler. Bu yazımda sizlere Artistanbul’un çeşitli çözüm hizmetleri sunduğu Canvas LMS‘in son iki sürümünde getirdiği bazı yeniliklerden bahsedeceğim.

Canvas LMS, büyük bir geliştirici topluluğuna sahip bir ürün olarak karşımıza çıkıyor. Her üç haftada bir çıkartmış olduğu yeni sürümlerinde sürüm numarası yerine çıkartmış oldukları sürümün tarihini veriyorlar. Bu toplulukta geliştirme süreçleri şu şekilde işliyor.

  1. Fikrini Açıkla: Açık kaynak ortamların en güzel özelliklerinden biri, fikirlerin beyan edilmesinde demokratik bir sürecin işlemesi. Canvas LMS bu süreçte son kullanıcıdan, geliştirici veya sistem yöneticilerinden gelecek her türlü fikre açık durumda. Şu adresten topluluğun sayfasına ulaşabilir ve “Share Ideas (Fikrini Paylaş)” kısmından geliştirmesini istediğiniz kısımları rahatlıkla paylaşabilirsiniz.
  2. Fikrin Oylansın: Topluluğun demokratik kısmı burada tam işler hale geliyor. Her kullanıcının kendi hariç başkalarına sunabileceği 15 puan bulunuyor. Bu 15 puanı istediği fikire maksimum 3 puan verecek şekilde dağıtıyor. O sürüm sonunda senin fikrin çok oy almayı başarırsa bir sonraki aşamaya geçiyoruz. Alamazsa üzülme, oylama hâlâ devam ediyor. ?
  3. Fikrin Onaylansın: Bir önceki sürüm notunda senin fikrinin geliştirilmeye başlanacağına dair bir bilgi notu paylaşılır. Geliştiricilerin senin fikrini geliştirmeye başladıkları andır.
  4. Yayındayız: Tebrikler!Fikrin artık kullanıcılar tarafından kullanılmaya başlandı.

Bu süreçte en sevdiğim kısım fikirlerin oylanması kısmı. Açık kaynak projelerde yaratılan topluluğun gücünü, oylama sürecinin hareketliliğinden ve gösterilen demokratik çabadan anlıyorsunuz. 10 Aralık 2016 ve 07 Ocak 2017 sürüm güncellemelerinde Canvas LMS’te ne yenilikler olduğuna bir göz atalım:

Gruplar

Canvas LMS’te öğrencilerinizi kayıt ettiniz. Her bir öğrenci istedikleri bir veya birden fazla derse kayıt oldu. Öğrenci sayınız arttıkça bir o kadar da yönetiminin zorlaştığını hissetmeye ve zamanla öğrenci yığınları arasında kaybolmaya başlayacaksınız.

Okulunuzda sunmuş olduğunuz LMS çözümünde kullanıcı grubu desteğinin olmasına dikkat göstermemiz gerekiyor. Şüphesiz bu konuda en tutarlı politikalar bütününü Canvas LMS sağlıyor. Gruplar özelliğiyle:

  • Sınırsız sayıda grup oluşturabilir,
  • Öğrencilerin kendi kendine üye olmaları şansını tanıyabilir,
  • Belirli profildeki (Sosyal Bilimler veya Fen Bilimleri Enstitüsü) öğrencilerin aynı gruplara üye olmamasını sağlayabilir,
  • Grupları eşit miktarda dağılmasını sağlayabilir (kontenjan),
  • Grup liderinin öğretmen veya öğrenciler arasında seçilip seçilmeyeceğine karar verebilirsiniz.

Dikkatinizi çekti mi bilmiyorum ama gelen yeniliklerde, öğrencinin ait olduğu ekosistemin bir parçası haline getirilmeye çalışıldığını gözlemliyoruz. Ayrıca her bir öğrencinin diğer öğrencilerle etkileşimi artırılmaya çalışılıyor.

Yandaki ekran görüntüsünde göreceğiniz mükemmel bir özellik serisi, Canvas LMS 07 Ocak 2017 sürümünde geldi.

Favori dersler üstte gözüksün

Şöyle bir senaryoyu gözünüzün önüne getirin:

Canvas LMS‘te okulunuza ait toplamda 70 tane seçmeli ders var, dolayısıyla tamamını öğrencilerin kullanımına açtınız. Öğrencileriniz sisteme giriş yaptığında ilgileneceği ve öğrenmek isteyecekleri ders sayısı, bu rakama kıyasla epey az olacak. Bu sefer de 70 ders arasında öğrenmek istediği 3 dersin seçimini yapmak zorlaşacak.

Canvas LMS, bu durumun farkına vararak kullanıcılar için küçük ama fazlasıyla işlevsel olan “Dersleri Favoriye Al” özelliğini devreye sokarak, artık derslerin arasında kaybolmadan öğrenciler sadece bir kere işaretleme yaparak (favoriye alarak) derslerim kısmında seçerek almış oldukları dersi görebilecekler.

Öğrenciler mutlu, biz mutlu :).

Yazıtipi estetiği: Lato

Lato yazıtipi

Lato yazıtipi, henüz çok yeni olmasına karşın, sahip olduğu özelliklerle Canvas LMS’in ve bizim kalbimizi kazanmayı başardı. Yazıtipinin açık kaynak olması, 100 farklı Latin ve 50 Kiril alfabesi tabanlı harf/vurguları barındırması, harika bir özellik olarak karşımıza çıktı. Daha önce kullanmayanlar alışık olmayabilir ama güncel sürümdeki yeni görünüme Turkcell Zeka Gücü LMS portalındaki 25 bin öğrenci şimdiden alıştı bile!

Eğer tarayıcınız Lato yazıtipini desteklemiyorsa, sisteminizdeki varsayılan serifsiz yazıtipleri olan Verdana, Halvetica ve Arial ile siteyi görüntüleyecek.

Simge (ikon) setleri yenilendi!

Eski Simge Seti

Eski Simge Seti

Yeni Simge Seti

Yeni Simge Seti

Canvas LMS, kullandığı simge setlerini “solid (kalın/katı)” hale getirebilmek ve Lato yazıtipine ayak uydurabilmek için kullanıcılarına yeni simge setini 10 Aralık 2016 güncellemesinde yayınladı. Bu güncellemeyle sadece yandaki görselde bulunan simgeleri değil, tüm simge setlerini devamlı güncelleme kararı aldı. Simge setini http://instructure.github.io/instructure-icons/ adresinden bulabileceğiniz gibi, kendi projelerinizde de bu simge setini kullanmanız mümkün! Tüm simgelerin SVG uzantılı olduğunu hatırlatmakta fayda görüyorum.

Canvas LMS’in yeniliklerini yönettiğimiz Öğretim Yönetim Sistemleri’nde uyguluyor ve deneyimleme şansı buluyoruz. Her türlü yeni özelliği derslerimizde nasıl etkin bir şekilde kullanabiliriz sorusunu defalarca ekibimize soruyor ve çalışıyoruz. 10 Aralık 2016 ve 07 Ocak 2017 tarihlerine ait Canvas LMS Production Release notlarına ulaşmak için ilgili tarihin üzerine tıklayınız.

Gelecekteki yazılarımda Canvas LMS’in getirdiği diğer yenilikler hakkında sizleri bilgilendiriyor olacağım.

Sağlıcakla…

Diğer Yazılar
İkinci Zekathon Turnuvası Başlıyor!
Art Istanbul
27 Eylül 2022
Yazın Drone Yapıyoruz! Drone 101 Eğitimi Yayında!
Art Istanbul
4 Temmuz 2022
Denizli’den Selamlar!
Art Istanbul
8 Temmuz 2022
Ege’nin İncisi İzmir!
Art Istanbul
30 Haziran 2022
2022’nin İlk Eğitimi Yayında!
Art Istanbul
17 Mayıs 2022
Kayısının Diyarı Malatya İlinden Selamlar!
Art Istanbul
10 Ocak 2022
Zeka Gücü Projesi Türkiye’nin En Güneyinde!
Art Istanbul
3 Aralık 2021
Zeka Gücü’nün Yeni Durağı: Siirt
Art Istanbul
24 Kasım 2021
Düzce’den Zeka Gücü Projesi Geçti
Art Istanbul
1 Kasım 2021
Zeka Gücü Projesi Ardahan’da!
Art Istanbul
1 Kasım 2021